WARSZTATY NR 5 DLA NASZYCH ARCHITEKTÓW NA UP W LUBLINIE

24 marca w ramach współpracy z Uniwersytetem Przyrodniczym w Lublinie odbyły się liczne warsztaty przeprowadzone na Wydziale Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu przez wykładowców UP w Lublinie. Jednym z warsztatów przeprowadzonych specjalnie dla Technikum Architektury Krajobrazu z ZS nr 2 w Tarnobrzegu był- Co oferuje nam dereń jadalny? Przeprowadzony przez dr hab. Iwonę Szot. Dziękujemy!

Uczniowie podczas warsztatów musieli rozpoznać części nadziemne rośliny, dowiedzieli się jakie właściwości ma dereń jadalny a najważniejsze z nich to, że wykazuje liczne właściwości lecznicze i prozdrowotne. A to niektóre z nich :

  • pomaga niwelować objawy niedokrwistości;
  • działa przeciwzapalnie i ściągająco;
  • wykazuje właściwości zapierające;
  • wzmacnia odporność organizmu;
  • działa moczopędnie.

Dowiedzieliśmy się jeszcze, że prócz właściwości leczniczych, dereń posiada również cenne walory smakowe. Z tego też powodu wykorzystywany jest często w kuchni. Po przemrożeniu możemy spożywać go na surowo. Stosowany jest również w produkcji dżemów,galaretek, konfitur, syropów, soków, likierów oraz nalewek. Czasami z derenia robi się również nadzienie do cukierków. Niektórych specjałów z derenia jadalnego mogliśmy spróbować. Dziękujemy.

#UniwersytetPrzyrodniczywLublinie

Zapraszamy do fotorelacji.

K.Ramian

Wpisy tematycznie

Firmy współpracujące z naszą szkołą

logo Krajowa Administracja Skarbowa

Archiwa

Strona archiwalna

marzec 2023
P W Ś C P S N
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031