WARSZTATY NR 5 DLA NASZYCH ARCHITEKTÓW NA UP W LUBLINIE
24 marca w ramach współpracy z Uniwersytetem Przyrodniczym w Lublinie odbyły się liczne warsztaty przeprowadzone na Wydziale Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu przez wykładowców UP w Lublinie. Jednym z warsztatów przeprowadzonych specjalnie dla Technikum Architektury Krajobrazu z ZS nr 2 w Tarnobrzegu był- Co oferuje nam dereń jadalny? Przeprowadzony przez dr hab. Iwonę Szot. Dziękujemy!
Uczniowie podczas warsztatów musieli rozpoznać części nadziemne rośliny, dowiedzieli się jakie właściwości ma dereń jadalny a najważniejsze z nich to, że wykazuje liczne właściwości lecznicze i prozdrowotne. A to niektóre z nich :
- pomaga niwelować objawy niedokrwistości;
- działa przeciwzapalnie i ściągająco;
- wykazuje właściwości zapierające;
- wzmacnia odporność organizmu;
- działa moczopędnie.
Dowiedzieliśmy się jeszcze, że prócz właściwości leczniczych, dereń posiada również cenne walory smakowe. Z tego też powodu wykorzystywany jest często w kuchni. Po przemrożeniu możemy spożywać go na surowo. Stosowany jest również w produkcji dżemów,galaretek, konfitur, syropów, soków, likierów oraz nalewek. Czasami z derenia robi się również nadzienie do cukierków. Niektórych specjałów z derenia jadalnego mogliśmy spróbować. Dziękujemy.
#UniwersytetPrzyrodniczywLublinie
Zapraszamy do fotorelacji.
K.Ramian