2013-02-06 AD
Nasi koledzy na praktyce w Hiszpanii
Miło
nam poinformować, że nasza szkoła realizuje w tym roku szkolnym projekt Leonardo
da Vinci – „Uczenie się przez całe życie”, „Staże w branży turystycznej,
gastronomicznej i hotelarskiej w Unii Europejskiej”.
Celem projektu jest wsparcie uczestników w rozwijaniu wiedzy, umiejętności i
kwalifikacji zawodowych w różnych krajach Unii Europejskiej. Ma też na celu
doskonalenie branżowego języka angielskiego i hiszpańskiego oraz metod i
organizacji pracy tak, aby wykorzystać je w przyszłości w poszukiwaniu
zatrudnienia, bądź założenia własnej firmy.
W dniu 3 lutego 2013r., w ramach projektu uczniowie Technikum Hotelarstwa i
Technikum Żywienia i Gospodarstwa Domowego wyjechali na 4-tygodniowe staże do
restauracji i zakładów gastronomicznych w pięknym mieście Salamanca, położonej w
północno-zachodniej Hiszpanii.
Pod koniec roku szkolnego na uczniów czeka jeszcze wyjazd na staż w hotelach w
Wielkiej Brytanii.
Trzymamy kciuki za udany wyjazd uczniów i ich opiekunów: Pani Ewy Brzozowskiej i
Pani Sabiny Dyjak.
2012-12-17 EB
Staże naszych uczniów w
Unii Europejskiej
PROGRAM: „UCZENIE SIĘ
PRZEZ CAŁE ŻYCIE”
Program Leonardo da
Vinci
Tytuł projektu: „Staże w branży
turystycznej, hotelarskiej i gastronomicznej w Unii Europejskiej”
Termin realizacji: 01.12.2012 r.
– 30.09.2013 r.
Kwota dofinansowania: 97 490 €
Partnerzy projektu:
- Hiszpania: Tellus Group- Salamanka
- Wielka Brytania: Tellus Group-
Plymouth
Uczestnicy projektu:
Grupa hotelarzy: 16 uczniów
Technikum Hotelarstwa
Grupa gastronomów: 16 uczniów
Technikum Żywienia i Gospodarstwa Domowego
Cele i założenia projektu: Odbycie
czterotygodniowych staży przez uczniów kształcących się w zawodzie
technik hotelarstwa, w hotelach w Anglii oraz technik żywienia i
gospodarstwa domowego w restauracjach i zakładach gastronomicznych w
Hiszpanii w ramach obowiązkowych praktyk zawodowych. Podniesienie na
wyższy poziom kształcenia zawodowego; podniesienie kwalifikacji
zawodowych, wiedzy oraz predyspozycji językowych uczestników projektu,
zwiększenie szans na zaistnienie na lokalnym i europejskim rynku pracy
dzięki umiejętnościom i doświadczeniom zdobytym w wyniku udziału w
projekcie, poszerzenie wiedzy na temat kultury i obyczajów krajów
partnerskich; wzbogacenie oferty szkoły oraz jej prestiżu w środowisku
lokalnym.
Działania w ramach projektu:
- rekrutacja uczestników projektu;
- przygotowanie językowe – przeprowadzenie kursu języka angielskiego
oraz języka hiszpańskiego dla uczestników projektu, zakup słowników;
- przygotowanie kulturowe;
- przygotowanie pedagogiczno-psychologiczne – zajęcia z pedagogiem oraz
psychologiem;
- odbycie staży – praktyka zawodowa, wycieczki pozwalające poznać kraj
partnerski, odpowiednio kurs języka angielskiego lub hiszpańskiego
- przygotowanie raportów z realizacji projektu;
- podsumowanie staży – spotkanie uczestników projektu z dyrekcją szkoły,
opiekunami staży wychowawcami.
Rezultaty: Odbycie przez
uczestników projektu czterotygodniowej, praktyki zawodowej w formie
staży w hotelach w Anglii oraz zakładach gastronomicznych w Hiszpanii.
Wzrost umiejętności zawodowych i językowych uczestników staży oraz
pewności siebie i predyspozycji do funkcjonowania na europejskim rynku
pracy.
Promocja: Zamieszczanie
informacji o działaniach w ramach projektu w prasie oraz na stronie
internetowej szkoły
www.zsrtbg.republika.pl oraz ekspozycje stałe w budynku szkoły;
promocja projektu podczas konferencji nauczycieli, rad pedagogicznych,
promocji szkoły w gimnazjach oraz wśród lokalnych przedsiębiorców.
2011-12-14
EB
Leonardo
da Vinci
SEMINARIUM KONTAKTOWE
W GRONINGEN
- LISTOPAD 2011
W
listopadzie 2011r. wzięliśmy udział w seminarium kontaktowym programu
Leonardo da Vinci w Groningen w Holandii zorganizowanym przez Agencję
Narodową Holandii. Było to spotkanie przedstawicieli szkół o profilu
zawodowym, przedsiębiorstw, oraz organizacji pozarządowych, w celu
nawiązania partnerskiej współpracy oraz wypracowania wspólnych projektów
Leonardo da Vinci. Naszą szkołę reprezentowała p. Ewa Brzozowska,
nauczycielka j. angielskiego. Podróż zaowocowała pomysłem na nowy
projekt w zgranym międzynarodowym zespole. Nasi partnerzy to Estonia,
Niemcy, Hiszpania, Portugalia, Holandia i Turcja.
|
2012-12-17 EB
Staże naszych uczniów w Unii
Europejskiej
PROGRAM: „UCZENIE SIĘ
PRZEZ CAŁE ŻYCIE”
Program Leonardo da
Vinci
Dyrektor Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 2 w Tarnobrzegu powołał komisję do spraw
rekrutacji uczestników projektu „Staże w branży turystycznej,
gastronomicznej i hotelarskiej w Unii Europejskiej” w ramach
programu Leonardo da Vinci 2012 w składzie:
1. Ewa Brzozowska – szkolny koordynator
projektu, nauczyciel języka angielskiego
2. Małgorzata Motyka – pedagog
3. Sabina Dyjak – nauczyciel przedmiotów
zawodowych
4. Małgorzata Pacześniak – wychowawca
klasy III TH
Lista uczniów zakwalifikowanych na praktyki
zagraniczne:
Hiszpania
|
W.
Brytania
|
-
Burdzel Klaudia
-
Czechura Natalia
-
Garboś Ewelina
-
Hanecka Mariola
-
Jońca Monika
-
Kobylarz Karolina
-
Kozioł Katarzyna
-
Kryca Angelika
-
Lis
Anna
-
Nowak Paweł
-
Piela Sebastian
-
Robak Sylwia
-
Rożnowska Katarzyna
-
Szklarz Kuba
-
Walicka Marta
-
Zięba Justyna
Lista rezerwowa:
1.
Żurek Karolina
|
-
Błasiak Klaudia
-
Dryka Agata
-
Faryniarz Anna
-
Gortych Natalia
-
Janik Małgorzata
-
Jurkowska Barbara
-
Kosiorowska Dominika
-
Kosztur Magdalena
-
Lis
Agata
-
Surowiec Damian
-
Szpunar Iwona
-
Ślęzak Karolina
-
Trościńska Angelika
-
Tyra Michał
-
Wawrzkiewicz Marlena
-
Wrona Joanna
Lista rezerwowa:
1. Ślusarz Paulina
|
2012-09-04 EZ
STAŻE w
WIELKIEJ WIELKIEJ BRYTANII
i HISZPANII
OGŁOSZENIE
dla uczniów Technikum Hotelarstwa i Technikum
Żywienia i Gospodarstwa Domowego
Dyrektor Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w
Tarnobrzegu ogłasza nabór uczniów klas drugich, trzecich i czwartych
Technikum Hotelarskiego oraz Technikum Żywienia i Gospodarstwa Domowego na staże w hotelach w Wielkiej Brytanii i zakładach gastronomicznych
w Hiszpanii.
Staże odbędą się w ramach projektu pt. „Staże w
branży gastronomicznej, turystycznej
i hotelarskiej w Unii Europejskiej”, który jest realizowany w
programie Leonardo da Vinci.
Projekt zakłada odbycie 4- tygodniowych staży w lutym
2013r. i czerwcu 2013r. przez 32 uczniów
w Wielkiej Brytanii i Hiszpanii. Koszty podróży, ubezpieczenia,
zakwaterowania, wyżywienia, przygotowania kulturowo-językowego pokrywane
są z funduszy Komisji Europejskiej.
Uczniowie chcący odbyć staż za granicą proszeni są o
zgłaszanie się w terminie
04.09.2012 r. - 10.09.2012 r.
do koordynatora projektu – Ewy Brzozowskiej.
Wybór uczestników odbywa się zgodnie z poniższą punktacją:
1. Badanie kompetencji językowych:
8 – 10 pkt. – prawie bezbłędna komunikacja, drobne
błędy, które nie zakłócają toku wypowiedzi;
5 –7 pkt. - prawidłowa wymowa, sporadyczne błędy,
które tylko nieznacznie zakłócają komunikację;
3 – 4 pkt. – duża ilość błędów w znacznym stopniu
utrudniających zrozumienie;
1 – 2 pkt. – znajomość języka angielskiego na
poziomie praktycznie uniemożliwiającym porozumiewanie się.
celujący – 4 pkt.
bardzo dobry – 3 pkt.
dobry – 2 pkt.
dostateczny – 1 pkt.
2. Umiejętności zawodowe:
Średnia ocen z przedmiotów zawodowych i zajęć
praktycznych pomnożona przez dwa daje określoną ilość punktów.
Np. średnia 4,1 – uczeń otrzymuje 4,1 2 = 8,2 pkt.
3. Predyspozycje psychiczne:
Test przeprowadzony przez pedagoga, badający
odporność na stres, umiejętność adaptacji i zdolność do pracy w zespole.
Uczeń może otrzymać 2 – 8 pkt.
Zakwalifikowani zostają uczniowie z największą liczbą
punktów. W przypadku równej ilości punktów decyduje kryterium dodatkowe
– opinia wychowawcy klasy na temat zachowania ucznia.
|