Kierunki kształcenia
Dedykowane
O Szkole
Organizacje
Projekty unijne
Varia
Polecamy
Kuratorium
Oświaty
w Rzeszowie dla uczniów
i rodziców
|
TECHNIKUM ŻYWIENIA I
USŁUG GASTRONOMICZNYCH
Uczniowie
Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych nauczą
się:
-
planować i
oceniać żywność (pod różnym kątem)
oraz metod jej przechowywania
-
technologii
sporządzania potraw i ekspedycji
potraw i napojów
-
urządzania i
prowadzenia zakładów
gastronomicznych i gospodarstwa
domowego
-
organizować
przyjęcia okolicznościowe
-
dbać o higienę,
urodę i zdrowie
-
właściwie się
odżywiać
-
układać
jadłospisy (dla różnych grup
żywieniowych)
-
organizować
usługi gastronomiczne (w tym usługi
cateringowe)
Absolwent
szkoły kształcącej w zawodzie technik żywienia i
usług gastronomicznych może:
1)
dalej się uczyć (studiować)
2)
założyć własną działalność gospodarczą
3)
podjąć pracę ( w obiektach zbiorowego
zakwaterowania i wyżywienia, w instytucjach
zajmujących się obrotem żywnością , w organizacjach
ochrony konsumenta, w instytucjach
upowszechniających wiedzę
o żywieniu itp.)
Punktowane
przedmioty przy rekrutacji:
język
polski,
matematyka,
język
obcy,
biologia
home
|